Är jakt en sport?

Definitionen på sport beror på vem du frågar. De flesta skulle nog hålla med om att sport ska vara tävling och att det ska ingå någon form av fysisk prestation. Enbart mental prestation, som schack eller Trivial Pursuit, räcker inte för att det ska kallas för sport. Det håller nog de flesta med om. Men är då jakt en sport?

Att ge sig ut i skogen och skjuta en älg eller en vildsvin kräver både mental och fysisk prestationsförmåga. Man måste klara av att sikta och skjuta rätt. Skytte är ju en OS-gren så varför inte jakt? Kanske för att det saknas ett tävlingsmoment. Man får inget pris, annat än vildsvinssteken (obs, glöm inte att trikinanalysera köttet innan du äter).

På engelska heter det till och med “Sporting” att ge sig ut och jaga. Men de flesta här skulle nog hålla med om att det inte är en sport.

This entry was posted in Uncategorized.